Home > kinderkamer-advies > werken-met-kinderbehang

Kinderkamer Inrichting Tips
Werken met Kinderbehang

Waaraan moet u denken bij het werken met kinderbehang? Behangen is voor verfraaiing. Het heeft ook een praktisch aspect: onbewerkte muren trekken stof aan. Met kinderbehang heeft u nog meer, want u verandert een kinderkamer in een sfeer, een oogstrelende aandachttrekker.

kinderbehang - Waar moet je aan denken?

Verwijderen van oud behang:
 
Oud behang verwijderen doet u met behulp van een stoomapparaat of een afweekmiddel. Welke methode u kiest als voorbereiding op uw werk met kinderbehang, hangt deels van de omstandigheden af.
 
Het afweekmiddel brengt u met een spons aan, u heeft daardoor wat meer controle over de hoeveelheid vocht in de kinderkamer. Kinderbehang vraagt om een strakke ondergrond. Oneffenheden doen al snel afbreuk aan het eindresultaat. Weken en stomen beogen beide hetzelfde: de papier/lijmlaag zacht maken. U verwijdert deze vervolgens met een plamuurmes of behangafkrabber. Soms heeft u geluk en trekt u flinke delen behang handmatig van de wand. In alle gevallen vergt behang verwijderen enige zorg. Beschadigt u de ondergrond, dan geeft dat mogelijk extra reparatiewerk.

Er zijn behangsoorten met een toplaag (vinyl). Ook kunnen wanden geverfd zijn. Hier dient men de toplaag in te krassen. Door de waterafstotende laag te beschadigen, kan stoom of weekmiddel in de behanglijm dringen.
 
Tip: probeer bij dikkere behangsoorten de deklaag handmatig van de papieren onderlaag af te trekken. Deze scheiding bespaart uw werk en rommel.Aanbrengen van kinderbehang:
 
Wie eerder behang heeft aangebracht, kent de basisprocedure. De ondergrond moet vet- en stofvrij zijn en glad - oud behang verwijderd, oneffenheden gerepareerd. Wie bekend is met behang is dus al flink op weg voor het werk met kinderbehang. Een extra pluspunt is werkervaring met behang met patronen.
 
Bij een behang zonder visueel aspect maakt het weinig uit hoe banen worden geplakt. Glad en sluitend aangebracht is goed genoeg. Patroonbehang vereist nauwkeurige aansluiting en dat geld zeker voor kinderbehang.
 
Kinderbehang noopt tot een fraaie continue teit in de afbeelding. Vaak lopen plafond en vloer niet altijd honderd procent parallel of staan muren een fractie scheef. Kinderbehang aanbrengen verdoezeld deze verschillen.
 
Tip: Zorg dat de eerset baan precies verticaal is. Dat is niet zo moeilijk als het misschien klinkt. U zet ijkpunten uit met een waterpas en een schietlood (een touw met een gewichtje).

U start daarna door met potloodlijnen te markeren waar de eerste baan moet komen. Zo meet u afwijkingen uit en u neemt de grootste afstanden als uitgangspunt. Op die manier komt u nergens een stukje behang te kort en knipt u later de resten weg.

Dit sfeerverhogend kinderbehang aanbrengen kan de doe-het-zelver dus zelf. De effecten zijn fenomenaal: een heel andere sfeer in de kinderkamer.Gereedschap voor kinderbehang:

 
U kent het: iemand die gereedschap niet weet te hanteren. De schroevendraaier is een beitel, schaar is afbreekmes. Afgezien van het resultaat is slecht gereedschap energieverspilling. Een scherpe snee gaat nu eenmaal boven getob met een bot mes
 
Wat heeft u nodig? Een keukenmes: u vouwt banen ruggelings op maat en in de vouw snijdt u af. Een touwtje en een gewicht om secuur de verticale rechte te bepalen. Een roller en kwast om lijm aan te brengen op het behang of op de wand. Een emmer voor de lijm en een emmer met poetsdoek voor schoon water om lijmresten weg te nemen.

Om behang strak aan te brengen is een stoffer nodig; aanbrengen is een veegbeweging vanuit het midden van een baan. Het kan met de hand, maar een zachte borstel is aanbevolen. We adviseren u ook in wat u niet nodig heeft: kinderbehang aanbrengen kunt u zelf en gemakkelijk.Wat is precies vliesbehang:
 
Vliesbehang bestaat uit een toplaag (papier of vinyl) en een ruglaag. Deze achterkant is van vlies van polyester. Andere benamingen zijn non-wovenbehang en snelbehang. Goed om te weten is, dat mocht u later een ander behang wensen, vliesbehang zonder plamuurmes te verwijderen is. Het materiaal blijft stabiel, zodat u het gemakkelijk lostrekt. Het is dus ook goed afwasbaar.
 
Grote voordelen van vliesbehang vergeleken met papier is dat er geen krimp is en dat de muur wordt ingesmeerd in plaats van de banen. Hierdoor is het aanbrengen van het behang een stuk eenvoudiger: niet inweken, niet dubbelvouwen, maar direct plakken. Deze verwerkingsmethode voorkomt bovendien de beruchte bobbels en blazen onder het behang. U heeft geen behangtafel nodig.
 
Behang op vliesbasis kunt u tevens gebruiken op plafonds. Een plafond behangen lijkt op het eerste gezicht niet zo logisch. Vooral was het met klassiek behang een verre van eenvoudige opgave.Nuttige Kinderbehang Tips:
 
- Kinderbehang aanbrengen is niet moeilijker dan werken met ander behang. Vliesbehang is voor veel behangers gemakkelijker zelfs.  In alle gevallen is de basis dat de wand stofvrij is en hechtingsvermogen heeft. Sterk zuigende wanden dient u te behandelden.
 
- Een schetsje kan handig zijn om te zien hoe het kinderbehang ongeveer op de wand komt, Mocht er in de hoogte veel behang over zijn, dan kunt u banen voorsnijden. Maak de banen nooit krap naderhand snijdt u pas de randen bij. Als u twijfelt, kan het uitleggen van een aantal banen op de vloer meer zicht geven op hoe de afbeelding doorloopt.

- Zorg voor de juiste lijm voor (vlies) kinderbehang. Bij een vliesbehang zet u de muur in de lijm, met roller en kwast. Ander kinderbehang weekt u voor. Het is belangrijk voor constanten te zorgen: de banen gelijkmatig in de lijm zetten en zelfde inweektijd geven. Ook mag de temperatuur niet te veel wisselen en mag het niet tochten.

- Gelijkmatig aanbrengen van lijm met een kwast is van belang om dat kinderbehang werkt door licht uitzetten en krimpen. Vliesbehang kent eigenlijk geen krimpen en uitzetten. In alle gevallen dienen lijmresten op de voorkant zoveel mogelijk voorkomen.
Homepagina - Aanbevolen Spullen - Kinderkamer Ideeen - Kinderkamer Advies - Kinderkamer Foto's - Contactformulier - Sitemap

Algemene Voorwaarden - Copyright Bescherming

Kinderkamer-Specialist.nl is onderdeel van Web Productions
Atlas Complex, Africa Building, Hoogoorddreef 9, 1101 BA, Amsterdam.